Luchthaven nieuws

 • Passagiersaantal Abu Dhabi flink in de min


  ABU DHABI - Een dalende passagierstrend op de luchthaven van Abu Dhabi van 2017 heeft zich in het eerste kwartaal van dit jaar voortgezet. In totaal verwelkomde de luchthaven in deze periode een kleine 5,5 miljoen passagiers, een afname van 10,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

 • Boeing 737-800 en Boeing 777F domineren Schiphol


  SCHIPHOL - De Boeing 737-800 en de Boeing 777F waren in 2017 de meest ingezette vliegtuigtypes op Schiphol, voor respectievelijk passagiersvluchten en vrachtdiensten. Uit statistieken van Schiphol blijkt daarnaast dat de Embraer 175 aan een opmars bezig is.

 • Qatar Airways dieper Italië in via Air Italy


  MILAAN - Qatar Airways voegt zeven binnenlandse routes in Italië toe aan haar netwerk. Dat gebeurt door een codeshare samenwerking met Air Italy, waarin Qatar Airways een belang heeft van 49 procent en dat voorheen als Meridiana door het leven ging.

 • Twaalf procent meer passagiers voor Eindhoven Airport


  EINDHOVEN - Eindhoven Airport heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. In totaal verwelkomde de regionale luchthaven in de eerste drie maanden van 2018 ruim 1,2 miljoen passagiers, een toename van twaalf procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal vliegbewegingen steeg met zes procent.

 • FNV: grondpersoneel KLM tilt zich een breuk aan zware koffers


  UTRECHT - Werknemers van KLM die sjouwen met bagage lopen vaak blijvende gezondheidsschade op. Dat is de conclusie van een rapport dat vakbond FNV dinsdag overhandigt aan de luchtvaartmaatschappij. Volgens de bond zijn er te weinig arbeidskrachten om koffers en tassen het vliegtuig in te laden.

 • Delta hele jaar door van Schiphol naar Los Angeles en Orlando


  SCHIPHOL - Delta Air Lines vliegt ook komende winter van Schiphol naar Los Angeles en Orlando. Beide bestemmingen staan vier keer per week op het programma. Daardoor biedt Delta in het winterseizoen tien routes aan vanaf Schiphol.

 • Air France schrapt woensdag 45 procent van Europese vluchten


  PARIJS - Passagiers van Air France moeten woensdag vooral op Europese vluchten rekening houden met annuleringen. Door de aanhoudende staking, die Air France-KLM honderden miljoenen kost, valt 45 procent van de Europese vluchten uit. 

 • Hof: ook vluchtcompensatie bij spontane staking


  LUXEMBURG - Passagiers hebben ook recht op compensatie als hun vlucht wordt geannuleerd of vertraagd door een 'wilde staking' van het cabinepersoneel. Als een luchtvaartmaatschappij onverwacht een reorganisatie aankondigt is zo'n staking geen 'buitengewone omstandigheid' waardoor de plicht tot compensatie vervalt.

 • Delta twee keer per dag met A350 naar Schiphol


  SCHIPHOL - Delta Air Lines verdubbelt deze week aantal vluchten waarop richting Schiphol de nieuwe Airbus A350-900 wordt ingezet. Vanaf dinsdag vliegt het toestel twee rotaties per dag tussen Detroit en Europese hub Schiphol. 

 • KLM viert zestigste verjaardag Maleisië-route


  KUALA LUMPUR - KLM viert eind deze maand de zestigste verjaardag van de lijnvlucht tussen Schiphol en Maleisië. In 1924 landde de eerste Fokker F.7 van KLM op luchthaven Alor Setar, in het noorden van het land. Tegenwoordig wordt hoofdstad Kuala Lumpur dagelijks bediend.

 • JetNetherlands in de zomer op pad met Embraer 135


  SCHIPHOL - JetNetherlands neemt deze zomer een Embraer 135 in gebruik. Het toestel krijgt dertig stoelen en kan daarmee worden ingezet voor groepsreizen. De Embraer vormt meteen het grootste vliegtuig dat op naam van JetNetherlands wordt ingeschreven.

 • Fokker voorziet als eerste ACJ319neo van VIP-interieur


  SHANGHAI - Fokker Techniek gaat als eerste een Airbus ACJ319neo voorzien van een VIP-interieur. Dat is dinsdag bekendgemaakt tijdens de Asian Business Aviation Conference & Exhibition (ABACE) in Shanghai. De ombouw start in mei 2019 en moet begin 2020 klaar zijn.

 • Eurowings gestart met verre vluchten vanaf München


  MÜNCHEN - Eurowings is van start gegaan met verre vluchten vanaf München. De Duitse luchthaven is vanaf nu verbonden met Las Vegas en krijgt er de komende maanden nog negen verre bestemmingen bij. 

 • Singapore Airlines door codeshare naar Fiji


  SINGAPORE - Singapore Airlines biedt vanaf nu vluchten aan van Singapore naar Nadi op Fiji. De luchtvaartmaatschappij en dochter SilkAir sloten daarvoor een codesharedeal met Fiji Airways, dat de vluchten drie keer per week uitvoert.

 • Dinsdag weinig vluchtuitval Air France op Schiphol


  SCHIPHOL - De grote staking bij Air France van dinsdag zorgt voor relatief weinig overlast voor reizigers vanaf Schiphol. Er vallen drie vluchten uit, wat minder is dan tijdens de voorgaande stakingsdagen. 

 • Transavia voegt vier bestemmingen toe aan winteraanbod


  SCHIPHOL - Transavia heeft de ticketverkoop voor winter 2018-2019 geopend. De luchtvaartmaatschappij vliegt vanaf 1 november dit jaar, wanneer het winterschema ingaat, bovendien op vier nieuwe bestemmingen: Beiroet, Eilat, Krakau en Nador.

 • Royal Air Maroc ontvangt eerste Boeing 767-300F


  CASABLANCA - Royal Air Maroc heeft haar eerste Boeing 767-300F vrachtvliegtuig in ontvangst genomen. Het toestel, dat sinds 2009 op passagiersdiensten van de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij vloog, werd door Boeing omgebouwd voor vrachtvervoer.

 • AirAsia X ziet af van aanschaf Airbus A350


  KUALA LUMPUR - Prijsvechter AirAsia X lijkt volledig te gaan voor de Airbus A330neo, ten koste van de A350. Volgens CEO Tony Fernandes is laatstgenoemde te duur. De Maleisische luchtvaartmaatschappij heeft bestellingen uitstaan voor 66 A330neo’s en tien A350’s.

 • Boeing zwaait eerste VIP-exemplaar 737 MAX uit


  SEATTLE - Boeing heeft de eerste BBJ MAX 8, de VIP-variant van de populaire 737 MAX, uitgezwaaid. Het toestel maakte recent al een aantal proefvluchten en wordt nu elders klaargemaakt om eind dit jaar aan de eerste klant te worden geleverd.

 • Drie Canarische bestemmingen voor Groningen Airport Eelde


  EELDE - Vakantiegangers hebben komende winter de keuze uit drie Canarische bestemmingen vanaf Groningen Airport Eelde. Touroperators TUI en Thomas Cook bieden gezamenlijk vluchten aan naar Gran Canaria, Tenerife en Lanzarote. Er wordt daarbij gevlogen met TUI fly en Transavia.