Luchthaven nieuws

 • Brits leger naar Gatwick om drones uit te schakelen


  LONDEN - Het Britse leger gaat assisteren bij het oplossen van de droneproblemen bij het Britse Gatwick Airport. Daar ligt het vliegverkeer al sinds woensdagavond plat vanwege de aanwezigheid van de onbemande vliegtuigjes in het luchtruim.

 • Beveiliging Europese luchthavens opgevoerd wegens terreurdreiging


  PARIJS - De beveiliging van diverse grote luchthavens in Frankrijk en Duitsland wordt opgevoerd, nu in Parijs en Stuttgart verdachte personen zijn gesignaleerd die mogelijk verkenningen uitvoerden voor terreuracties.

 • 'Airbus wil super-A321 al halverwege 2019 lanceren'


  TOULOUSE - Airbus wil bij voldoende interesse de A321neo Xtra Long Range (XLR) al rond de zomer van volgend jaar presenteren, zo melden ingewijden aan persbureau Reuters. De vliegtuigbouwer is daarover in gesprek met verschillende potentiële klanten.

 • AirBaltic in de zomer van Riga naar Dublin


  RIGA - AirBaltic start in de zomerdienstregeling een lijndienst tussen Riga en Dublin. De Ierse hoofdstad wordt vanaf 31 maart 2019 vier keer per week aangevlogen met een Airbus A220-300, die plaats biedt aan 145 passagiers.

 • LATAM Boeing 777 landt met platte banden na technisch probleem


  BELO HORIZONTE - Een LATAM Boeing 777-300ER die van Sao Paulo naar Londen zou vliegen, heeft donderdag door een technisch probleem moeten uitwijken naar Belo Horizonte. Bij de landing zijn de banden van de Boeing leeggelopen.

 • KLM heeft vloot aanzienlijk vergroot in 2018


  SCHIPHOL - KLM heeft in 2018 tien nieuwe toestellen aan haar vloot toegevoegd. Tegelijkertijd zijn er drie met pensioen gestuurd, waardoor de vloot per saldo met zeven vliegtuigen is gegroeid.

 • Gatwick nog steeds plat door sabotage met dronevluchten


  LONDEN - De dronevluchten boven Londen Gatwick Airport zijn volgens de luchthaven een opzettelijke poging om de vluchtuitvoering te saboteren. Het vliegverkeer ligt als gevolg daarvan nog steeds plat en tienduizenden reizigers zijn gestrand.

 • Miljard passagiers op Dubai Airport


  DUBAI - Dubai International Airport heeft donderdagochtend de miljardste passagier in haar bestaan verwelkomd. De negen jaar oude Arjun, die aan boord van vlucht EK220 uit Orlando zat, was de gelukkige. Hij werd feestelijk onthaald door sjeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

 • Republic Airways bestelt honderd Embraer E175's


  SAO PAULO - Het Amerikaanse Republic Airways schaft honderd Embraer E175’s aan. Hiervoor werd op de Farnborough Airshow in juli al een intentieovereenkomst getekend, maar de deal is nu definitief gemaakt.

 • Christelijke maatschappij Judah 1 heeft grote plannen


  DENISON - Het Texaanse Judah 1 heeft zich bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) laten registreren als commerciële luchtvaartmaatschappij. Volgens de oprichters wordt het de eerste christelijke airline ter wereld.

 • Pobeda verbindt na Eindhoven ook Oostende met Rusland


  OOSTENDE - Pobeda Airlines start een lijndienst van Moskou Vnukovo naar Oostende. De Belgische kustplaats wordt de tweede bestemming in de Benelux van de maatschappij, die vrijdag voor het eerst naar Eindhoven vliegt.

 • Studie naar integratie civiele en militaire luchtverkeersleiding


  DEN HAAG - Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de Koninklijke Luchtmacht gaan de mogelijkheden onderzoeken om hun dienstverlening volledig te integreren. Daardoor moet het luchtruim boven Nederland in de toekomst efficiënter worden gebruikt.

 • SWISS voegt vijf zomerroutes toe aan aanbod op Genève


  GENÈVE - Luchtvaartmaatschappij SWISS voegt volgend jaar vijf nieuwe zomerroutes toe aan het netwerk vanaf Genève. Daardoor komt het totale aantal bestemmingen vanaf de Zwitserse luchthaven op 42 te staan.

 • Koreaans Eastar Jet haalt eerste Boeing 737 MAX op


  SEATTLE - Prijsvechter Eastar Jet heeft de eerste van twee Boeing 737 MAX 8’s in ontvangst genomen. De Koreaanse luchtvaartmaatschappij wil met de nieuwe toestellen het netwerk binnen Azië verder uitbreiden.

 • Airbus levert vierhonderdste in China gebouwde vliegtuig


  TIANJIN - De Chinese Airbus-fabriek in Tianjin heeft het vierhonderdste geproduceerde vliegtuig afgeleverd. De Europese vliegtuigbouwer zette in 2008 een assemblagelijn op in China, om aan de groeiende vraag naar passagiersvliegtuigen in het land te voldoen.

 • Drones leggen vliegverkeer Londen-Gatwick lam


  LONDEN - Op de Britse luchthaven Gatwick ligt sinds woensdagavond het vliegverkeer grotendeels stil, na herhaaldelijke meldingen dat er drones in de buurt van het vliegveld vlogen. Vliegtuigen die al op de startbaan waren moesten aan de grond blijven en binnenkomende vluchten moesten uitwijken naar andere vliegvelden.

 • Loganair start lijndienst tussen Düsseldorf en Glasgow


  DÜSSELDORF - De Schotse luchtvaartmaatschappij Loganair start in mei volgend jaar een lijndienst tussen Düsseldorf en Glasgow. Vanaf eind maart wordt er dagelijks op de route gevlogen met een Embraer 145, die plaats biedt aan 49 passagiers.

 • TUI fly vernoemt eerste Boeing 737 MAX naar Boa Vista


  SCHIPHOL - TUI fly Nederland heeft haar eerste Boeing 737 MAX, die woensdagochtend landde op Schiphol, vernoemd naar Boa Vista, één van de Kaapverdische Eilanden. Binnen de TUI-groep worden alle Boeing 737 MAX'en voorzien van de naam van een populaire bestemming.

 • Tweede termijn voor Pieter Elbers als topman KLM?


  AMSTELVEEN - Pieter Elbers geeft nog geen uitsluitsel over een tweede termijn als CEO van KLM. Volgend jaar loopt zijn huidige periode als topman officieel af. “Wat we doen binnen KLM geeft mij ontzettend veel energie”, zegt hij in gesprek met Luchtvaartnieuws Magazine.

 • Düsseldorf Airport verwacht miljoen reizigers rond Kerst


  DÜSSELDORF - Düsseldorf Airport verwacht in de kerstvakantie grote drukte. Ruim een miljoen reizigers maken van de Duitse luchthaven gebruik om de zon op te zoeken of een stedentrip te maken. Zondag 6 januari wordt naar verwachting de drukste dag.